Baobab termés kapszula 400 mg, 60 darab


3 290 Ft

Mennyiség:

Baobab

A baobab (Adansonia digitata), vagy más néven majomkenyérfa, Afrika szent fájaként számon tartott, nagy tiszteletnek örvendő őshonos növénye, amit az élet fájának is neveznek. Ez a lenyűgöző fa akár 25 méteresre is megnő, közel 20 méter átmérőjű lomb- illetve ágkoronát is viselhet. A tenyér alakú levelek és a szürke, sima kéreg olyan könnyen felismerhetők, mint a baobab jellegzetes körvonala a távolból.

Az ezer éves kort is elérő baobab elsődleges otthona az afrikai szavanna, de előfordul egyéb területeken is ( Madagaszkár, Ausztrália, Közép és Dél Amerika ). Közismert neve a “bu hibab” kifejezésből ered, ami azt jelenti, termés sok maggal. Törzse szivacsszerű rostokból áll, amelyek sok vizet kötnek meg, és így a fát egy hosszabb száraz időszak alatt is életben tudják tartani. A kiterjedt gyökérrendszer szintén hozzájárul a szárazság alatti rendkívüli rezisztenciájához.

A baobab fa 20 éves korára hoz először virágot, viszont akkor egész évben virágzik, függetlenül az időjárástól. A gyümölcs kb. 5-6 hónap alatt alakul ki a virágzás után. A baobab gyümölcsben érése során létfontosságú tápanyagok (antioxidánsok, rostok, olajok, ásványi anyagok, vitaminok) halmozódnak fel, majd a fa kiszívja a gyümölcsből a vizet, amelyet a törzsében raktároz el száraz időszakokra.

Mivel a gyümölcs már a fán kiszárad a vastag héjában, így nem kell drágán szárítgatni és feldolgozni. A sértetlen gyümölcs a faszerű, vastag héjában mikrobiológiailag és vegyileg is stabil, s értékes hatóanyagaival az egészség forrása.

Mire használják a baobabot?

Szuperfoodként számon tartott ízletes húsát frissen vagy szárítva fogyasztják, és felhasználáskor vízbe áztatják. Vízzel vagy tejjel kitűnő ital, amely láz és hasmenés ellen is hatásos. A gyermekek szívesen szopogatják lisztes magköpenyét, amelyet a magokkal együtt megszárítva, megcukrozva és olykor színezve csemegeként árusítanak. Vízben főzve zavaros fehér tejpótló is, előszeretettel adják gyermekeknek és újszülötteknek tej helyett. A fehérjében és olajban gazdag, mandulaízű magbél ehető és tápláló, de vastag héjából csak fáradsággal szabadítható ki. A termések héja jó tüzelőanyag, apróra őrölve pipadohányként használják, hamujukból szappant készítenek.

A majomkenyérfa tekintélyes sérüléseket is kibír. A törzsbe vájt üregekben összegyűlt vizenyős nedvet helyenként isszák. A fiatal hajtások és gyökerek zöldségként fogyaszthatók. A szárított és szétzúzott levelek a lalo nevű élelmiszert szolgáltatják, amely kalciumban nagyon gazdag. A kéregből nagyon tartós rostot nyernek, köteleket, kosarakat és textíliákat készítenek belőle. A fa tannintartalmú kérgét cserzőanyagnak és lázcsillapítóként alkalmazzák.

Évszázadok óta használják szinte minden részét a népi gyógyászatban is. A baobab termését különböző fertőzések kezelésére, magját fogfájás, májfertőzés, de még malária kezelésében is használják. Levelének kivonata gátolja a gombás fertőzések és gyulladások kialakulását.

Mitől értékes a baobab?

Termesztése során semmilyen vegyszert nem használnak. Betakarításakor sincs szükség semmiféle adalékanyagra. 100%-ban tiszta gyümölcs, természetes formában, adalékanyagok és mindenféle tartósítási eljárás nélkül. A gyümölcs már a fán megszárad, így ezzel nem kell külön foglalkozni. A benszülöttek leszüretelik, feltörik, tisztítják és csak a 100%-ban a fán kiszáradt gyümölcshúst szállítják.

A baobab gyümölcshúsban található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és aminosavak segítik a szervezet napi igényeinek kielégítését, a benne található rostok pedig támogatják az emésztőrendszer és az immunrendszer működését. A baobab 52% rosttartalma kiemelkedően magasnak számít a gyümölcsök között. A magas rosttartalomnak köszönhetően támogatja az emésztést, segíti a bélrendszer méregtelenítését. Fele-fele arányban tartalmaz vízben oldható és oldhatatlan rostokat. A vízben oldható rostok nagy része prebiotikumként hasznosul a szervezetben, hiszen a vastagbélben található baktériumok kezdik el lebontani, így ezeknek a hasznos baktériumoknak tápanyagként szolgál.
Hagyományosan mindenféle bél- és emésztési probléma megszüntetésére alkalmazzák, de használják gyulladásoknál, fájdalmaknál és láz esetében is. Az igazán örvendetes az, hogy nem lehet túladagolni, mert nagy mennyiségben sincs semmilyen mellékhatása.

A gyümölcshús gazdag C- és B-vitaminban, kalciumban.

• Hatszor annyi a C-vitamin-tartalma, mint a narancsnak. Támogatja az immunrendszert, éberséget, energiát biztosít egész napra, védi a sejteket az oxidatív stressz ellen.
• A természetes kalcium tartalma jól hasznosítható a jó kalcium-foszfor-arány miatt.
• A baobab jelentős vastartalommal bír, ami a benne található C-vitaminnal együtt hatékonyan tud hasznosulni.
• Polifenoltartalma is magasabb, mint más gyümölcsöké, így fontos szerepet játszhat a bőröregedés elleni küzdelemben.
• A baobab ötször annyi antioxidánst tartalmaz, mint pl. az acai bogyó. Védi a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól, ami szintén lasítja az öregedési folyamatokat.
• Magas kálium tartalmánál fogva segíti az idegrendszer helyes működését, de ebben segítik a B-vitaminok, a magnézium és a C-vitamin is.
• Több magnézium van a baobab gyümölcshúsban, mint pl. az almában, az őszibarackban, a sárgabarackban vagy a banánban.
• Gazdag polifenolokban, amelyek segítenek megelőzni az érelmeszesedést.

Mit tartalmaz 100g baobab?

• C-vitamin: 107,8 mg;
• Kálium: 2188 mg;
• Réz: 0,66 mg;
• Vas: 5,94 mg;
• Kalcium: 317 mg;
• Magnézium: 148 mg;
• Foszfor: 63 mg;
• Cink: 0,81 mg;
• Rost: 50,57 g;
• Pektin: 33,80 g.

Felhasználási javaslat:

1-3 kapszula, naponta 2-4 alkalommal, szükség szerint.