Gyulladáscsökkentő mix kapszula 400 mg, 60 darab


3 290 Ft

Mennyiség:

Picao Preto 100 mg

A Picăo preto hosszú múltra tekint vissza az Amazonas őslakosai körében, és gyakorlatilag a növény minden részét használják. Általában az egész növényt elkészítik belsőleges használatra porrá őrölve vagy főzetként, illetve külsőleg pépesítve vagy zúzott formában is alkalmazzák. A perui Amazonban a picăo preto a ragadós száj- és körömfájás, az angina, a cukorbetegség, a menstruációs rendellenességek, a májgyulladás, a laryngitis, a bélférgek és a belső és külső gyulladások kezelésére alkalmazott. Peru Piura régiójában a gyökerek főzetét és alkoholos kivonatát hepatitis kezelésére illetve féreghajtóként használják. A Cuna törzs a zúzott leveleket vízzel keveri a fejfájások kezelésére. Pucallpa környékén a levél szintén felbukkan, és alkalmazzák a fogfájás csökkentésére és fejfájás kezelésére. Az Amazonas más részein a növény részeit citromlével keverik, és anginára, hepatitiszre, torokfájásra használják. Az Exuma törzs a napon szárított leveleket olívaolajjal keveri és borogatást készít belőle a gyomorfájdalmak kezelésére, Tonga-ban a virágok infúzióját használják az ételmérgezés kezelésére.A perui fitoterápiában a picăo preto a gyulladás csökkentésére, a vizeletürítés növelésére és a máj védelme érdekében alkalmazzák. Általában hepatitis, kötőhártya-gyulladás, tályogok, gombás fertőzések, húgyúti fertőzések ellen, valamint súlycsökkenésre, esetenként a szülés megindítására használják. Brazíliában gyógynövényként láz, malária, májgyulladás, cukorbetegség, torokfájás, mandulagyulladás, májbetegségek, húgyúti fertőzések, hüvelyi elváltozások és fertőzések esetén használják. Az egész növény főzetét gyakran tonsillitis és pharyngitis kezelésére használják. Külsőleg sebek, gombás fertőzések, fekélyek, pelenka kiütések, rovarcsípések és aranyér esetén alkalmazzák. Ezenfelül a picăo pretot gyakran használják még a hasnyálmirigy problémák során, a vér inzulin és a máj bilirubin szintjének normalizálására. Mexikóban az egész növény vagy a levél cukorbetegség, gyomorfájás, aranyér, hepatitisz, idegrendszeri problémák és láz kezelésére szolgál. A száj és a szájüreg hólyagos kórképei esetén gargalizálásra használják, a gyümölcslevet a vese- és májgyulladás külsőleges borogatására használják.

BIOLÓGIAI AKTIVITÁS, KLINIKAI KUTATÁSOK:A Picăo preto a közelmúltban sok klinikai kutatás tárgyát képezte, amely számos új gyógyászati készítmény előállítását támogatta. Egy tajvani kutatócsoport beszámolt arról, hogy egy picăo preto kivonat képes volt megvédeni a patkányok máját a különféle bevezetett toxinoktól, amelyekről ismert, hogy májkárosodást okoznak. Ez a kutatócsoport egy évvel korábban (1995-ben) bemutatta a picăo preto gyulladáscsökkentő hatását az állatokban. 1999-ben egy brazil kutatócsoport megerősítette egerekben gyulladáscsökkentő aktivitásátés immunválasz hatását (megfigyelve, hogy a kivonat egy korábbi vizsgálatban csökkentette a proinflammatorikus immunsejtek mennyiségét az emberi vérben is). Ezenkívül más kutatások kimutatták, hogy egy picao preto-kivonat gátolta a prosztaglandinszintézist és a ciklooxigenáz (COX) aktivitást ( COX inhibitor ). Mindkettő kémiai folyamat a szervezetben, amelyek gyulladásos megbetegedésekhez kapcsolódnak (a gyulladáscsökkentő és artritis gyógyszerek legújabb generációs “COX-inhibitor” osztályai a legígéreteseb szerek közé tartoznak a kezelésben).

A kutatás más területei validálták a picăo preto hagyományos hatásait fekélyek kezelése és cukorbetegség esetében. A levél kivonatai (valamint az egész növény) klinikailag azt bizonyították, hogy megvédik a patkányokat a kémiai és baktériumok által kiváltott gyomor-léziók és fekélyek ellen, valamint a gyomorsav szekréciójának csökkentésére is alkalmasak. Az ilyen vizsgálatokban megfigyelt aktivitás nagyobb volt, mint több anti-fekélyes gyógyszer esetében. Más, patkányokon és egereken végzett in vivo vizsgálatok kimutatták, hogy a picăo preto szignifikáns hipoglikémiás aktivitással rendelkezik és javíthatja az inzulinérzékenységet, amely igazolja a cukorbetegség kezelésével kapcsolatos hosszú történelmét. A kutatók (2000-ben) a növény hipoglikémiás tulajdonságait a növény föld feletzti részein található glükozid vegyi anyagok egy csoportjának tulajdonítják. Picăo preto-t ezen felül dokumentálták a magas vérnyomás megelõzésére és az ebbõl eredõ (emelkedett) vérnyomás és triglicerid szint csökkentésére. A magas vérnyomású patkányokban (beleértve az étkezési só által kiváltott magas vérnyomást) a növényi kivonatok szignifikánsan csökkentették a vérnyomást – anélkül, hogy a pulzusszámra és a vizelet mennyiségére hatnának. A levélkivonatról kimutatták, hogy sima-izomlazító aktivitás van a szívben .
A Picăo preto már régóta használatos a hagyományos orvosi gyakorlatban mindenfajta fertőzésre: olyan felső légúti betegségekre, mint a megfázás, az influenza, a húgyúti fertõzésekre és a vénás ( gyíulladásos ) betegségekre, sõt a fertõzött sebekre is. A kutatások több in vitro mikrobiológiai vizsgálatban megerősítették ezeket a felhasználásokat. 1991-ben egyiptomi tudósok is dokumentálták a picăo preto antimikrobiális aktivitását különböző kórokozókkal szemben. Egyéb in vitro vizsgálatok kimutatták antibakteriális aktivitását számos baktérium, köztük a Klebsiella pneumonia, Neisseria gonorrhea, Pseudomonas, Staphylococcus és Salmonella ellen. A levél kivonatai esetében szintén dokumentáltak antimikobakteriális aktivitást Mycobacterium tuberculosis és M. smegmatis ellen. A levél kivonata jelentős Candida albicans elleni anti-élesztő aktivitást mutatott. A picăo preto antimikrobiális hatásainak nagy részét egy poliacetilén nevű vegyi anyag csoportnak tulajdonítják, amely egy fenilheptatriin nevű vegyszert tartalmaz. A fenilheptatriin erős in vitro hatást fejtett ki számos emberi és állati vírus, baktérium, gomba és penész esetében már nagyon kis mennyiségben is.

A trópusokon a picăo pretot a kígyómarásra és a malária ellen is fel lehet használni; Számos tanulmány megerősítette a növény maláriaellenes aktivitását; 43-66% -kal csökkentette a maláriát az állatokban, és in vitro 90% -kal. Ami a hagyományos kígyómarás orvosságot illeti, egy kutatócsoport megerõsítette, hogy egy picăo preto kivonat megvédi az egereket a neurotoxikus kígyóméregből származó halálos injekcióktól.

A Picăo preto Dél-Amerika egyik legismertebb gyógynövénye, széles körben használatos számos körülmény között. Az őshonos felhasználási gyulladás, magas vérnyomás, fekélyek, a cukorbetegség és a fertőzések esetén hitelesített és ellenőrzött a modern kutatások által. Sajnálatosan a növényi gyógyászatban az USA-ban nem elég széles körben elérhető. Közép és Dél-Amerikában biztonságos gyógynövénynek tekintik; Az eddigi vizsgálatokban nem jelentettek toxikus hatást. A specifikus toxikológiai vizsgálatok nem mutattak ki toxicitást igen magas dózisokban sem.Főbb hatásai:
antimikrobiális, gyulladásgátló és csökkentő, májvédő (máj védő), fekélyellenes, antidiabetikus

Főbb felhasználások:

Mint széles spektrumú antimikrobás szerek különböző belső és külső fertőzésekkel szemben (vírus, baktériumok, élesztő, gombák)
A máj tonizálására, egyensúlyára, erősítésére, védelmére és méregtelenítésére
Az ízületi gyulladás, a reuma és más gyulladásos állapotok esetén
Cukorbetegségre
Gyomorfekélyek és emésztési rendellenességek esetén

Anamu 100 mg

Az anamu régóta gyógynövény a latin-amerikai országokban. Brazil fitoterapeuták görcsoldó, vizelethajtó, menstruációs promoter, általános stimuláns hatásait használják. Ezenfelül kiváló eredményeket mutat fel ödéma, ízületi gyulladás, a malária, a reuma, és a rossz memória kezelése esetében és mint a lokális fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő külsőleg, bőrbetegségek esetében. Egész Közép-Amerikában a nők használják a szülési fájdalmak csökkentésére, a szülés megindítására, valamint abortusz kiváltására. Guatemalában a gyógynövényből levél főzet készül emésztési panaszokra és a lassú emésztésre, puffadásra, és a láz csökkentésére. A levél főzetet használják külsőleg is, mint egy fájdalomcsillapítót az izomfájdalom és bőrbetegségek esetén. Az anamu általánosan használt nagy városokban Dél-és Közép-Amerikában, mint természetes orvosság a megfázás, köhögés, influenza, légúti és alsó légúti fertőzések valamint tumorok kezelésére, az immunrendszer támogatására. Kubában a növényből készült párlatot használják a rák és a cukorbetegség, valamint gyulladáscsökkentőként illetve abortív szerként.Amellett, hogy a dokumentáltak rákellenes tulajdonságai, az anamu mind in vivo és in vitro vizsgálatok során bizonyította, hogy egy kiváló immunstimuláns. Egy 1993-as állatkísérleten vizes kivonatai esetében igazolták, hogy egyértelműen stimulálja bizonyos immunsejtek termelését (limfociták ). Ugyanebben az évben, egy másik vizsgálatban az kiderült, hogy fokozza a falósejtek aktivitását esetenként 100% -kal és stimulálja több típusú immunsejt termelését. További kutatások 1997-2001 között alátámasztották, hogy az anamu azon immunstimuláns anyagok egyike, amelyek kiválóan működnek emberekben és állatokban egyaránt.

Az anamu használatának ízületi gyulladás és a reuma esetében klinikai kutatás igazolta hogy fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Egy kutatócsoport arról számolt be, hogy az anamu rendelkezik ciklooxigenáz-1 (COX-1) gátló hatásokkal. A COX-1 inhibitorok egy új (és nagyon eredményes) osztálya az allopátiás arthritis gyógyszereknek. Egy másik kutatócsoport Brazíliában dokumentálta, hogy jelentős gyulladáscsökkentő hatást fejtett ki állatkísérletek során, és a kutatók 2002-ben megállapították, hogy jelentős a fájdalomcsillapító hatása is. A fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatásokat akkor is igazolta, amikor etanolos extraktumát helyileg alkalmazták.
Számos klinikai jelentés és tanulmány dokumentálja, hogy az anamu széles spektrumú antimikrobiális tulajdonságokkal bír számos baktériumtörzzsel, vírusokkal, gombákkal szemben. Egy 2002-es tanulmányban az anamu kivonata gátolta a replikációt a szarvasmarha hasmenés vírus esetén – ez egy teszt modell a hepatitisz C vírus kezelése során. Kubai kutatócsoport dokumentálta az anamu antimikrobiális tulajdonságát in vitro számos kórokozó ellen, beleértve az Escherichia coli, Staphylococcus, Pseudomonas, és a Shigella törzseket és érdekes módon a vizes kivonat némileg jobban teljesített, mint az alkoholos. Német kutatások dokumentálták hatékonyságát számos baktérium ( Pl.: Mycobacterium tuberculosis) és több gombás fertőzés esetén. Candidaellenes tulajdonságait szintén leírták már 1991-ben.

Leslie Taylor, 2013

„Amikor írtam a második könyvemet az esőerdős gyógynövényekről, az anamu rákellenes hatásainak vizsgálata csak kezdeti stádiumában volt. Kolumbiai kutatók követték nyomon az anamu korábban leírt tumorellenes hatásait számos in vitro vizsgálat során 2008-ban és próbálták meghatározni a pontos mechanizmust, amellyel az anamu gátolja a rákos sejtek növekedését vagy pusztítja azokat. Úgy tűnik, hogy anamu számos nagyon eltérő hatást fejt ki, amelyek a közvetlen hatással vannak a tumoros sejtekre. Megjegyezték, hogy az anamu többszörös tumorellenes biológiai hatása miatt “Úgy tűnik, hogy egy jó jelölt lehet , mint egy tumorellenes szer” és hogy további állatkísérletek szükségesek a pontos hatás tisztázása érdekében. Számos rákellenes tanulmány, amely az anamuval foglalkozik elsősorban a növényben jelen lévő dibenzil triszulfid variánsnak tulajdonítja a hatást. Nyugat-indiai kutatók 2007-ben kísérleteik során igazolták, hogy a növényben található dibenzil triszulfidvariáns erős anti-proliferációs és citotoxikus aktivitást mutat számos rákos sejtvonal esetében (néhány sejtvonalnál akár 100% -os mortalitás!) Alig vagy egyáltalán nem toxikus nagy koncentrációban illetve nagy mennyiségben sem, alapvetően ártalmatlan az egészséges sejtekre. 2009-ben egy USA-beli cég az anamuból kivot hatóanyagot minimális változtatással szabadalmaztatta mint új kemoterápiás gyógyszert. Az új szert fluorapacinnak nevezte el és I. fázisú humán klinikai vizsgálatok kezdődtek vele 2010-ben Kínában. Meglepő módon kimaradtak az ilyenkor szokásos eljárásrend szerinti állatkísérletek, valószínűleg az eddigi kísérletek eredményei alapján nem akarják erre vesztegetni az időt ( megelőző állatkísérleteket közzé tettek lektorált orvosi folyóiratokban ) úgynevezett “Fast Track” gyógyszerfejlesztési eljárásban fejlesztik.

Szintén ebben a könyvemben leírtam, hogy az anamut sokszor dokumentálták mint immunstimulánst. A fent említett 2007-es nyugat indiai kutatások során a dibenzil-triszulfidot mint erős immunstimulánst is leírták. A kísérlet során kiderült, hogy a “dibenzil-triszulfid úgy tűnik, hogy szerepet játszik egy citokin kapcsolási mechanizmusban, amelyben az I. típusú helper sejtek esetén (Th -1 cella) működését, amelyek tartalmaznak számos proinflammatorikus citokint és felfelé szabályozza a 2-es típusú segítő sejtek (Th-2) működését. ” Alapvetően ez azt jelenti, hogy növeli általánosan azoknak az immunsejteknek az aktivitását, amelyek felelősek az idegen sejtek felkutatásáért és eltávolításáért ( ilyenek például a baktériumok és a tumoros sejtek ) de a korábban dokumentált gyulladáscsökkentő hatása származhat abból, hogy elnyomja más gyulladást indukáló immunsejtek működését, amelyek gyulladásokat okoznak.
Személyes megjegyzés:
Ahogy olvastam több száz új tanulmányt miközben a növények leírását könyvemben frissítettem, számomra egyre inkább úgy tűnik, hogy a kutatók úgy gondolják, hogy a gyulladás mögöttes vagy okozati hatást gyakorol bizonyos típusú daganatos betegség kialakulásában. Ezek a kutatók újabban elkezdtek használni növényeket illetve növényi vegyi anyagokat azok ismert gyulladáscsökkentő hatása miatt és ezzel párhuzamosan tesztelni kezdték ezek rákellenes hatásait is. Néhány ilyen tudós konkrét hipotézist állított fel arra, hogy a gyulladás elleni növényeket lehetne tekinteni rák-megelőző eszközöknek amennyiben a növény hatékonyan csökkenti a krónikus gyulladást vagy stimulál immunsejteket, amelyek felelősek a gyulladások csökkentéséért. Egy új területe van kialakulóban a gyulladáscsökkentő növények rák-megelőző hatásaival kapcsolatban. Érdekes lesz látni, hogy az új kutatások hogyan és hová vezetnek! Évekkel ezelőtt bizonyos kutatások nagyjából megerősítették, hogy a leukémia-ellenes növények szinte mindig antivirális hatásúak is egyben (de soha nem tudták egyértelműen bizonyítani, hogy a leukémiát vírus okozza). Ugyanez a párhuzam igaz lehet gyulladáscsökkentő növények és rákos daganatok kialakulásának esetén is. Véleményem szerint az anamu lenne a tökéletes jelölt az ilyen típusú kutatásokhoz, hiszen teljesíti az összes kritériumot .”

A National Institute for Pharmaceutical Research and Development Nigériában kezdett szűrőprogramot 2011-ben, hogy tanulmányozza a helyi gyógynövények alkalmazását sarlósejtes vérszegénység esetében (gyakori betegség ebben az országban). Az anamuról jelentették, hogy az egyike az első három gyógynövénynek, amelyek esetén azonosított a sarlósejtképződés elleni effektus.
2012-ben egy másik szűrési programban német kutatók olyan növényeket kerestek, amelyeket hagyományosan használtak sebgyógyításra. Az anamuról itt kiderült, hogy az egyik legaktívabb növény a teszteltek közül. A tudósok Mexikóban arről számolt be, hogy anamu lehet egy kiváló ágens a kullancsok elpusztítására a szarvasmarhatenyésztés során. A metanolos extraktuma a levélnek és a szárnak 100%-os mortalitást mutatott kullancsok ellen .

Akut és szubkrónikus toxicitási vizsgálatokat végeztek az anamu leveleivel kutatók Costa Ricában 2006-ban. Nem számoltak be a toxicitás legkisebb jeleiről sem még nagyon nagy adagok esetén sem.

Cistus incanus 100 mg

A bodorrózsát vagy cisztusz rózsát, már az i. e. 4. században is ismerték. Teafőzetként alkalmazták, és igen kedvelt volt egészen a késői középkorig, A 90-es évek végén fedezték fel újra.

Az ehető növények közül a Cistus incanus tartalmazza a legtöbb polifenolt, amelynek rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert. A polifenolok a másodlagos növényi hatóanyagok azon csoportjába tartoznak, amelyek semlegesítik a szabad gyököket. Rendszeres használatuk erősítik az immunrendszert és megelőzik a betegségek kialakulását. Hatékonyan lép fel a gyulladásokkal szemben és gyorsan, látványosan gyógyít.
A polifenol egyik jótékony tulajdonsága, hogy megszakítja a szervezet számára káros gombás és vírusok oxidációs folyamatát. Ezáltal természetes módon védi a szervezet immunrendszerét. Egy jól működő, egészséges immunrendszer, pedig az egyik legfontosabb szempont a betegségekkel szemben. Természetes védelem a vírusok, baktériumok és gombás fertőzések ellen!

Ez a különleges növény 1999-ben kezdett a figyelem központjába kerülni, és ebben az évben meg is kapta az „európa gyógynövénye” címet.

Rendszeres fogyasztása természetes hatékonysággal védi a szervezetet a vírusoktól, baktériumoktól és mindenféle gombás fertőzésektől.

A Cictus Incanus gyógyászati, terápiás céllal, de megelőzés szempontjából is fogyasztható.
Számos kutatás és tesztek bizonyították, hogy a bodorrózsa a gyakran használatos influenza gyógyszerekkel ellentétben, semmilyen ellenálló vírustörzset nem képez.

Fogyasztásának jótékony hatásai a szervezet számára:

– csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát
– erősíti az immunrendszert
– enyhíti a szénanátha tüneteit és más asztmás megbetegedések tüneteit
– enyhíti az izom és ízületi gyulladást
– enyhíti a menopauza tüneteit
– 3-szor egészségesebb, mint a zöld tea
– sokkal jobban védi a szívet, mint a vörösbor
– 20-szor nagyobb az antioxidáns tartalma, mint a frissen préselt citromlének
– 5-ször hatékonyabb, mint a C-Vitamin ,egy csésze tea megközelítőleg annyi antioxidánst tartalmaz, mint 100 mg C-Vitamin.
– A kullancsok és szúnyogok által terjesztett betegségek ellen is hatékonyan fellép!

Számos szakember támasztotta alá a következő állítást: A kullancsok által terjesztett, gyakran gyógyíthatatlan mérgező borreliose, vagyis a Lyme-kór egyik hatékony ellenszere!

Akár teaként vagy kapszula formájában fogyasztva ellenállóvá tehetjük szervezetünket!
Rengeteg monda kering arról, hogy már az ókori istenek is ismerhették a cisztus kitűnő erejét! Ugyanis már a Krisztus előtti 4. évszázadban a növény gyantáját Egyiptomban is használták. Ott többet között a baktériumok és gombás fertőzések ellenszereként ismerték. A gyanta és polifenol kombinációja a növényt teljes értékűvé teszi, mely az emberek jó közérzetét kívánja szolgálni.
Napjainkban a lipcsei egyetemen is szakemberek elemzik a cistus leveleit, összetevőit és széleskörű hatásait.

Napjainkra feltárt és elismert hatóanyagai:

– Quercetin
– Rutin
– Myricetin
– Catechine

Quercetin:

– Támogatja a szervezet folyadékháztartását
– csökkenti a tüdő és légzőszervi gyulladásokat
– gátolja a pollenek általi reakciós tüneteket
– helyreállítja a koleszterinszintet
– védi a szervezetet az oxidációs folyamatoktól, különösen védi a szemet
– gátolja azon enzimeket, melyek a cukorbetegség kialakulásához vezethetnek

Rutin:

– megköti a szabad gyököket
– kollagént termel
– méregteleníti a szervezetet
– megakadályozza a káros baktériumok, vírusok szervezetbe való jutatását

Myricetin:
– görcsoldó
– védi a szervezetet
– hepatoprotektív – védi a máj működését
– vizelethajtó – javítja a vese funkcióit
– megszakítja az oxidációs folyamatot
– növeli a csontsűrűséget

Catechine:

– legyőzi a szervezet gátjait, mint például a vér-agy-gát.
– megakadályozza a káros peroxyhitrit képződését
– E-vitamint valamint béta-karotint raktároz
– csökkenti a bőrfoltokat
– védi a májat a káros hatóanyagoktól
– javítja a fogak állapotát, csökkenti a foglepedéket ezáltal véd a fogszuvasodástól
– meggátolja a helicobacter pylori növekedését – mely a gyomorfekély és gyomorrák kialakulásért felelős!
– véd a káros sugárzásoktól
– normalizálja a vér glükóz szintjét

Jó tapasztalatok vannak minden olyan esetben, amelyben az immunrendszer erősítése a cél. Vagyis influenza, megfázás esetén, nagyobb betegségből való gyógyulás támogatására, emésztő- és bélrendszeri gyulladásoknál, időskori legyengült szervezetnek. Akár kismamák is fogyaszthatják, jelenleg nincs ellenjavallata. Jó lehet ekcémára, kiütésekre ecsetelni, illetve a bőr egyéb immunhiányos problémáira, pl. sömörök kezelésének kiegészítéseként. Fertőtlenítő hatása miatt hasmenés esetén is érdemes lehet kipróbálni.

Kerti sarkantyúka 100 mg

 Európai elterjedéséért a spanyol hódítóknak lehetünk hálásak, akik Peruból hozták el, mint ismert gyógynövényt. Már akkoriban is felfigyeltek a sarkantyúka csíraölő hatására, amelynek köszönhetően a növény az egészség megőrzésére használható.A növénynek minden föld feletti része ehető: leveleit pikáns, fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják. A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet: sajtokkal, salátákkal együtt fogyasztják. Ecetes-sós lében tartósított virágbimbóinak az íze a kapribogyóéra emlékeztet.

Kivonatát egyrészt erősítőszernek, afrodiziákumnak tartják, másrészt hajápolásra használják. Főzetével köhögést, meghűlést, húgyúti betegségeket gyógyítanak. Sikerrel alkalmazható arcüreggyulladás, hörghurut és hólyaghurut kezelésére is, a belőle kivont illóolaj pedig sebgyógyításra, gyulladásokra, de még korpás hajra is használható. Ráadásul növeli a szervezet ellenálló képességét, étvágygerjesztő, enyhe hashajtó hatású, így akár a fogyókúrába is beilleszthető.

A kapucinusvirágként is ismert növény igen sokoldalú: élénk színű virágaival nemcsak a kertet díszíti, de gyógynövényként is sok hasznát vehetjük: illóolajokat, mustárolajat, sok C-vitamint és káliumot tartalmaz. Antibiotikus, vérképző és összehúzó hatású. Leginkább fertőtlenítőként és antibiotikumként használják, magja olyan antibiotikumot tartalmaz, amely a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszervet megtámadó baktériumokat, de teákba és borogatásokba is teszik. Magjait biokrémbe sajtolják.

Nem véletlenül lett a kerti sarkantyúka Németországban a 2013-as év gyógynövénye: olyan erős jótékony anyagokat tartalmaz, hogy részben helyettesítheti az antibiotikumok szedését, és még a rezisztens baktériumok kialakulásától sem kell tartanunk, ezáltal pedig csökkenti a gyógyszerrel szembeni rezisztencia kialakulásának az esélyét – indokolták döntésüket a német szakemberek.

Johannes Gottfried Mayer, a würzburgi egyetem botanikusa szerint Németországban ma még nem értékelik kellően a kerti sarkantyúkát mint gyógynövényt. “Ezt a növényt szinte mindenki ismeri, hiszen csaknem minden kertben ott virít. Ezért sokan úgy gondolják, hogy valamilyen közönséges növénnyel van dolguk, pedig erről szó sincs”.

Az egyik leghatásosabb természetes antibiotikum, mintegy 45 baktériumtörzs ellen hatásos anyagokat tartalmaz.

Dr. Petrik Marina orvos-természetgyógyász, fitoterapeuta szerint:

“A sarkantyúka igénytelensége miatt nagyon népszerű kerti növény, de gyógyhatását kevesen ismerik. Ahol nem permeteznek, ott nyugodtan termeszthetjük és szedhetjük salátákba, szendvicsekbe, hiszen az illóolajok nyersen fogyasztva érvényesülnek.”

Ha teát készítünk a növényből, leforrázzuk és 15 perc múlva megisszuk, akkor bár veszít a hatóanyagaiból, de gyulladásgátló hatása még így is érvényesül – ezért is alkalmazzák sokszor teakeverékekben.

 

 

Felhívjuk tisztelt vásárlóink figyelmét, hogy termékeink kizárólag tiszta,  szabad forgalmú növényi komponensekből készült botanikai/analitikai minták, semmiképpen nem élelmiszerek vagy azok összetevői, nem gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, vagy étrendkiegészítők!

Az oldalainkon feltüntetett termékekkel kapcsolatban leírt információk nem a mi javaslataink, a tájékoztatás célját szolgálják, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására illetve a termékek esetleges emberi fogyasztására vagy fogyasztásának javaslatára, valamint az esetleges fogyasztással  kapcsolatos hatások és azok következményeinek pontos leírására!

Ha egészségügyi problémája van, haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy más egészségügyi szakemberhez!

Általánosságban a gyógynövények hatásairól szóló tájékoztatásaink a népi gyógyászat hagyományain és szakirodalmon egyaránt alapulnak.

Gyógyteák, gyógynövények fogyasztása általánosságban 12 év alatt, terhesség, allergia, és egyéb érzékenység esetén nem ajánlott!

Bármely gyógynövény esetleges gyógyszer szedése melletti fogyasztása esetén mindig kérje ki orvosa, gyógyszerésze vagy más szakember véleményét!

Termékeink megrendelésével tudomásul veszi és elfogadja a fent leírtakat!